12 Ocak 2012 Perşembe

Hangi Peynir, Hangi Şarapla?


Vazgeçilmez bir ikilidir şarap ve peynir... Ben yemeğe davetli misafirlerimi başlangıç olarak şarap ve peynir ile ağırlamaya özen gösteriyorum. Hatta eğer yemeği arkadaşlarla hazırlıyorsak ilk olarak yaptığımız şey peynir tabağımızı hazırlayıp şaraplarımızı açmak oluyor. Hafif bir müzik eşliğinde bu ikiliyle yemek hazırlamanın keyfine diyecek yok doğrusu. 

Mayalı bir içecek olan şarap ile peynirin mükemmel dostluğunun sırrı, peynirin yağ ve tuz oranında saklı... Yoğun aromalı şaraplar, beraber tüketildiği peynirin damakta bıraktığı yağ ve tuzu temizleme özelliğine sahip. Peki hangi peynir hangi şarapla birlikte servis edilmeli? İşte bu konuda ufak bir araştırma yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle peynirleri iki kategoriye ayırmakta fayda var. Yerli ve yabancı peynirler...


Yerli peynirlerden kars gravyerine bayılırım. Bu peynirle en iyi Cabarnet Sauvignon, Şiraz ve Boğazkere gibi üzümlerden üretilen kırmızı şaraplar uyum sağlıyor. Örgü peynir ile ise Gamay-Boğazkere şarapları hoş bir ikili oluşturuyor. Van'ın meşhur otlu peyniri ile Boğazkere-Öküzgözü, Cabarnet Sauvignon-Merlot iyi uyum sağlıyor. Sert bir peynir olan tulum peyniri ile (İzmir tulumu gibi batı bölgelerimizde üretilen tulum peynirlerini kastediyorum) Öküzgözü, Merlot, Kalecik Karası gibi daha az gövdeli kırmızı şaraplar uyum sağlıyor.


Yabancı peynirlere bakacak olursak; koyun sütü bazlı bir peynir olan rokfor ile birlikte tatlı şaraplar öneriliyor. İsviçre'de üretilen sert kabuklu bir peynir olan gravyer peyniri ile ise Bordeaux şarapları mükemmel bir ikili oluşturuyor. Benim ilk olarak İngiltere'de tanıştığım ve hayran kaldığım peynirlerden biri olan ve küflü peynir kategorisinde yer alan Stilton ise sert bir şarap olan Porto ile mükemmel bir uyum sağlıyor.

4 yorum:

  1. pek bi faydalı olmuş bu yazı bir dahakine tavsiyelerini gözönünde bulundurcam teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel bi blogun vaaar! Daha sık yazmalısın!
    Bunları aklımda tutcam;)

    YanıtlaSil
  3. Önce sarap mi icmeli yoksa peynir mi yemeli, Birde su iciliyor bu hangi arada olmali?

    YanıtlaSil
  4. Sarap ile peynir bir arada alinmamali, avrupada artik böyle. Sarabin tadilni agizda kaybettirir.Alinan peynir ki her zaman agizda bir burukluk birakir yagi da üstüne üstlük. O kiymetli sarabin tadi bitti gitti.

    YanıtlaSil