14 Haziran 2011 Salı

Hafif Bir Lezzet: Elmalı Yaz Tatlısı


Malum yaz geldi, formumuza da dikkat etmemiz gerekiyor. :) Bugünlerde canımız tatlı istediğinde yapabileceğimiz olabildiğince sağlıklı, hafif ve de lezzetli bir tatlı tarifi vermek istiyorum. Komşum Fatoş'tan aldığım bu tarifte yağ kullanılmadığını söyleyerek başlamak istiyorum. Ben elmanın, piştiği zaman da müthiş bir lezzet olduğunu düşünenlerdenim. Bir de tarçınla tamamlanırsa... Elmalı yaz tatlısının en önemli özelliği içerisinde yağ olmaması. Gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. :) İşte tarifi:


Malzemeler:
8 adet sarı (golden) elma
4 yemek kaşığı toz şeker
1 paket pötibör bisküvi
1 avuç dövülmüş ceviz içi
1 kahve fincanı su
1 çay bardağı süt (bisküvileri batırmak için)
Tarçın

Muhallebi Malzemeleri:
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
2,5 yemek kaşığı un

Yapılışı:
7 adet elmayı soyarak ikiye bölüyoruz. Çekirdekli kısımlarını oyarak temizliyoruz. (Biraz derince oymakta fayda var.) 1 elmayı ayırıyoruz, bunu rendeleyerek içini doldurmak için kullanacağız. Oyduğumuz kısımlar üste gelecek şekilde geniş bir tencereye (ben karnıyarık ya da pilav tenceresi kullanıyorum) diziyoruz ve 1 kahve fincanı suyu ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, elmaları çok fazla pişirmemek. Aksi takdirde elmalar fazla yumuşuyor ve dağılıyor. Elmalarımız pişerken bir yandan da 1 adet sarı elmamızı soyarak rendeliyoruz. Bunu tarçınla ve dövülmüş cevizle karıştırıyoruz. 
Ocaktan aldığımız elmalar soğurken biz de muhallebimizi hazırlıyoruz. Muhallebinin tüm malzemelerini bir tencereye koyarak devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Diğer yandan da bir borcama süte batırdığımız pötibör bisküvilerimizi iki kat halinde diziyoruz. Ardından da elmaların oyduğumuz kısımlarına hazırladığımız cevizli karışımı dolduruyoruz ve elmanın yuvarlak sırt kısmı üste gelecek şekilde bisküvilerin üzerine kapatıyoruz. Toplam 14 tane minik tepecik oluşmuş oluyor.
Pişirdiğimiz muhallebiyi soğumasını beklemeden elmaların üstüne döküyoruz. Muhallebi soğuduktan sonra da üstünü tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Öyle özenli öyle güzel bir blogunuz var ki..
    Yazmaya başlayalı çok olmamış sanırım, hep yazın,
    sağlıcakla kalın:)

    Zeynep
    http://www.zeynepinevi.com/

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Zeynep Hanım. :) Güzel yorumlarınız beni öyle mutlu etti ki... Sizin de blogunuz mükemmel! Özellille fotoğraflarınız harika!!! Büyük bir keyifle takip edeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil