5 Mayıs 2011 Perşembe

Alaçatı Taş Otel'in Limonlu Keki


Yaklaşan yaz ayları ile birlikte Alaçatı özlemim de artıyor! Alaçatı denildiğinde de aklıma Tuval Restoran'da arkadaşlarla birlikte hoş bir akşam yemeği, Köşe Kahve'nin Lavantalı Limonatası ve Taş Otel'in Limonlu Keki geliyor. 
Ben limonlu olan her şeye bayılırım aslında... Ama Taş Otel'in limonlu kekinin yeri bir başka! Kekin tarifi Taş Otel'in sahibesi Zeynep Öziş'ten alınmıştır. Kekte dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Eğer bunları uygularsanız sonuç gerçekten de mükemmel oluyor!


Malzemeler:

Kek için:
300 gr. şeker
300 gr. margarin
5 yumurta sarısı
5 yumurta beyazı
8 yemek kaşığı limon suyu
2 limonun kabuğunun rendesi
300 gr. un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üstünün Glazürü için:
150 gr. pudra şekeri
1 yemek kaşığı limon suyu
1 limonun kabuğunun rendesi

Yapılışı:
Püf Noktası-1: Kullanacağımız margarini (ben sarı kutudaki Becel'i tercih ediyorum) ve yumurtaları akşamdan dışarı çıkarıyoruz. (Önemli!)
Yumuşamış olan margarini, mikserde şekerle köpürtüyoruz. İyice krema kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Yumurtaların sarılarını teker teker ekliyoruz ve devamlı çırpıyoruz. (Yumurtaların beyazlarını bir kenara ayırmayı unutmayın!)
4 yemek kaşığı limon suyunu ve 2 limonun kabuğunun rendesini de karışıma ekliyoruz. Ardından unu ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. 
Ayrı bir yerde yumurtaların aklarını katı bir kar haline gelene kadar çırpıyoruz.
Tahta bir kaşıkla bu iki karışımı (unlu karışımı ve yumurta aklarının olduğu karışımı) birbirine karıştırıyoruz. 
Püf Noktası-2: Karışımı tahta kaşıkla ve katlayarak yani havalandırarak yavaş yavaş karıştırmamız gerekiyor. (Önemli!)
Karışımımızı yağlanmış fırın kabına (ben yuvarlak borcam kullanıyorum) koyarak önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırının alttan 2. rafında 25 dakika pişiriyoruz.
Fırından çıkardığımızda üstünü kürdanla deliyoruz ve 4 yemek kaşığı limon suyunu üstünde gezdiriyoruz.
Kekimizin tamamen soğumasını bekliyoruz. Bir yandan da üstüne dökeceğimiz glazürü hazırlıyoruz. Bunun için pudra şekerini, limon  suyunu ve limon kabuğu rendesini mikserde güzelce karıştırıyoruz. Burada pudra şekerinin ağızda hissedilir kıvamda bırakılmasına dikkat ediyoruz! Hazırladığımız glazürü kekimizin üstüne döküyoruz. Kekimiz hazır! Yanına limon ve nane yaprakları koyarak servis ederseniz mükkemmel bir görüntü elde edebilirsiniz. Ben yanında çaydan ziyade, filtre kahvenin daha çok yakıştığını düşünüyorum. :) 
Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. pişirdik, müthiş de oldu, tarif için çok teşekkürler <3

    YanıtlaSil
  2. tarifinizi harfiyen uyguladık, müthiş lezzetli oldu, teşekkür ederiz, sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Afiyet olsun. :) Beğendiğinize çok sevindim. Benim de bayıldığım bir tariftir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, tarifinizde tereyağ yerine neden margarin kullandınız?

    YanıtlaSil